Gezonde voeten gans het jaar door 👣

 

Onze voeten zijn de lichaamsdelen die het meeste afzien en toch besteden we er veel te weinig aandacht aan. Meer dan de helft van het jaar zitten ze opgesloten in synthetische sokken, in knellende schoenen of lopen we ermee op hoge hakken.... Hoog tijd dus om er wat meer aandacht aan te besteden.

 

Ook nu de herfst en winter weer voor de deur staan en onze voeten helaas ingepakt zijn, willen we toch dat ze er onberispelijk blijven uitzien.  Nu we een tijdlang niet meer  op onze blote voeten door het gras kunnen lopen om te ‘gronden’ moeten we andere manieren vinden, dit kan bv door een paar keer per week gedurende een kwartiertje een voetenbad te nemen in lauw water waaraan je drie lepels zeezout of een vijftal druppels essentiële olie van lavendel en munt hebt toegevoegd.

 

Het is belangrijk om de voeten goed af te drogen, en dan vooral tussen de tenen, om schimmelvorming te voorkomen. Schimmels gedijen perfect op vochtige plaatsen, laat je voeten daarom goed verluchten en probeer ze mooi droog te houden. Na een voetenbad is je huid zacht en week, het ideale moment om de dode huidcellen te verwijderen en je nagels kort te houden. De eelt kan je met een puimsteen lichtjes aanpakken, je mag niet àlle bescherming wegraspen.  En dan is het tijd om te hydrateren en dat mag je èlke dag doen want een goede vochtinbrengende crème houdt je huid soepel en werkt voedend. 

Als je niet alleen je voeten aan de buitenkant wil verzorgen, maar ook aan de binnenkant, is een voetmassage of voetreflexologie sessie ideaal. Beide bewerkingen hebben een weldadig effect op je organen. Een diepe massage of voetreflexologie sessie maken de blokkades in je lichaam vrij, zorgen voor een goede bloeddoorstroming, verminderen stress en brengen het in balans. Zeker in deze behoorlijk turbulente tijden, is het noodzakelijk om aan ‘zelfzorg’ te doen.